Sfaturi utile :)

Purificatoarele de aer - ionizatoarele

Ionii negativi din aer - benefici asupra sanatatii?

Pentru a intelege de ce aerul ionizat este benefic asupra sanatatii, este foarte important sa intelegem ce inseamna ionizarea aerului si cum functioneaza.

Ce sunt de fapt ionii? 

Aerul pe care il respiram contine in afara de componente gazoase, lichide si particule solide, microorganism si alti compusi molecular sau fractiuni din acestea.

Printre acesti constituenti, un loc important il ocupa ionii. Acesti sunt de fapt molecule sau atomi aflati in stare electrica diferita de starea naturala, prin existenta unui numar diferit de electroni pe ultimul strat (invelis) electronic. Aceasta le determina natura electrica, negativa sau pozitiva, respectiv reactivitatea chimica.

In timp ce ionii pozitivi sunt de obicei generati in urma poluarii sau a altor procese industriale, ionii negativi se regasesc in stare naturala in locurile bine oxigenate (paduri, langa cascade) producand o stare de bine. Cercetatorii au demonstrat ca un arbore de talie mijlocie elibereaza pe parcursul a 24 de ore oxigenul necesar pentru trei oameni.

Ploile, furtunile si, in general, miscarea aerului, apei, pamantului sunt factori importanti in formarea acestor ioni negativi. Pentru ca acesti ioni sa fie prezenti sunt necesari copacii, vegetatia, apa. Importanta ionilor determina cresterea importantei elementelor enumerate anterior.

Cele mai multe studii demonstreaza ca ionii negativi contribuie la acel sentiment euforic pe care il ai atunci cand esti in mijlocul naturii. Pentru ca oamenii au tendinta de a sta in casa perioade mari de timp mai ales in timpul iernii, ei sunt mai expusi la ionii pozitivi si mai putin la ionii naturali negativi.

Cercetatorii speculeaza ca acest dezechilibru la nivelul ionilor afecteaza starea de sanatate. Introducerea ionilor negativi in interior, intr-un spatiu bogat in ioni pozitivi are drept efect purificarea aerului si reducerea simptomelor afectiunilor sezoniere.

Cum imbunateste aerul calitatea vietii?

Ionii pozitivi sunt prezenti mai ales in casele inchise ermetic, in care aerul curat nu circula. Unii experti speculeaza ca dezechilibrul intre activitatea ionilor pozitivi si negativi determina reducerea nivelului de serotonina, o substanta chimica naturala ce generea starea starea de bine la nivel de individ. Nivelurile reduse de serotonina pot fi direct responsabile pentru aparitia afectiunilor sezoniere.

Pentru a stimula productia de serotonina introducera ionilor negativi intr-un spatiu inchis poate fi extrem de utila. De fapt, aerul ionizat negativ are multiple beneficii asupra sanatatii:

Foloseste cu incredere un purificator de aer

Exista o gama diversificata de dispozitive pentru producerea ionilor negativi. Se regasesc in diferite dimensiuni si se pot folosi oricunde: in masina, in camera acasa sau la birou. Aceste produse ajuta la crearea unui mediu sanatos pentru persoanele predispuse la alergii, astm sau sinuzite pentru ca asigura o umidificare si o ionizare corecta a atmosferei.

Atunci cand folosim un ionizator, sa avem grija sa nu-l plasam in spatiile inchise, cum ar fi in dulap sau alaturi de aparate mai mari, cum sunt frigiderele. Aceste locatii impiedica dispersia corespunzatoare a ionilor negativi.

Bazat pe UltraEXPERT.ro © 2019